Friday, April 9, 2010

jawapan ringkas

assalamualaikum..
al-kisah
seperti biasa, lepas pebarisan sebelum pergi solat jumaat..
maka bertebaranlah remaja-remaja riang yang bergelar murid-murid al-amin untuk pergi menunaikan solat jumaat...

"Pengawas sila tunggu sebentar selepas ini.."bicara k/u kita
Pasrah, patuh, taat..semua pengawas mendengar taklimat ringkas berkaitan tugasan..
sedar tak sedar, lagi 10 minit waktu zohor akan tiba..
jadi penulis menggagahkan diri untuk pergi berjemaah di masjid zakaria yang terkenal dengan reputasinya sebgai masjid yang sangat sesak..

sesudah mengambil wudhu'..penulis masuk ke dewan solat..
sudah diagak, bahang panas mula terasa seluruh badan..
mulalah dalam hati menyalahkan pengudaraan masjid tersebut..
itu salah, ini salah,..semua salah..
air paip sudah mengalir dari badan para jemaah..

selesai solat, penulis mula bersembang dengan sahabat f4..
"uish, panas betul..berpeluh-peluh"
lantas sahabat tersebut tersenyum..
dan dengan selambanya menjawab

"BEST X DUNIA NIH?
kemudian, beliau menambah lagi
"DUNIA PENJARA MUKMIN DAN SYURGA KAFIR"

hari ini penulis diingatkan tentang kehidupan akhirat yang jauh lebih baik daripada kehidupan dunia..
hanya melalui lidah yang menuturkan jawapan yang sangat ringkas..

mari kita tanya balik diri kita..
"BEST KE DUNIA NIH?"

3 comments:

Afham said...

baiklah sein..aku aku try jd org yg lebih bersabar..huhu...

Anonymous said...

kenapa pnggil sein? x sedap lngsung !! mcm nama penyanyi tu je.. sbnrnye..saya nk tny.
Mana gambar kembar nik yg korang post dulu2 tu.. letakla pembaca setia korang nk tgk :)

Anonymous said...

moh?dunia best?hm,,kalau nk dipikrkan dari segi ibadah mmg best..tapi psl hiburan kurg kowt..